GAL DRUMUL GOSPODARILOR

GAL „Drumul Gospodarilor”

s.Corlăteni, s.Singureni, com.Grinăuți, com. Recea, com.Șumna, com.Răcăria, s.Nihoreni, com.Vasileuți, s.Borosenii Noi, s.Balanul Nou, s.Rămăzani, s.Pîrjota, com.Malinovscoe, or.Rîșcani, s.Hiliuți, s.Șaptebani, or.Costești, com.Duruitoarea Nouă, Petrșeni.

  • 45.272 locuitori
  • 17 primarii
  • 36 – localități

Primele atestări ale multor localităţi din GAL-ul„Drumul Gospodarilor” se regăsesc în hrisoavele domneşti şi cronici ce datează cu peste 4-5 secole în urmă (Nihoreni, Recea…), altele (Şumna, Cepăria) au o biografie ce abia trece de un veac. Prima atestare documentară a unei localităţi pe locul actualului sat Nihoreni datează cu anul 1602, cum o indică un cronicar “al celei mai verzi şi mai îmbelşugate” localităţi din Moldova, ca să precizeze apoi că aici, „prin vrerea domnitorului Ieremia Movilă, patru slugi vrednice de ale lui au primit pământ lângă Nahoreni”, devenit ulterior parte a Rîşcanilor.

 În anul 1818 sfetnicul imperial Egor Râşcanu-Derojinski cade în dizgraţia ţarului Rusiei Alexandru, fiind nevoit să plece în Basarabia. Aici i s-au dat cele trei localităţi Copăceanca, Ivanuşca şi Nihoreni. Noul stăpân a reuşit să le transforme într-un târg pentru ţăranii din satele apropiate. Dinastia nobililor Râşcanu-Derojinski s-a manifestat prin acte de binefacere, construind în târg (actualul Rîşcani) mai multe clădiri (spital, şcoală etc.), unele din ele s-au păstrat până în prezent.

TERITORIU

 GAL-ul este situat la nord-vestul Republicii Moldova, în stepa Bălțului fiind încadrat teritorial în raionului Rîșcani. Teritoriul GAL “Drumul Gospodarilor” are o populație de 45.272 locuitori, și acoperă o suprafață de 60409,16 ha, ceea ce duce la o densitate a populatiei de 0,75 loc./ha.[1] Pe teritoriul GAL „Drumul Gospodarilor” curg râurile Răut cu afluenul său Copăceanca și Camencuţa afluent al râului Camenca. Poziţia geografică favorizează GAL-ul în dezvoltarea comerţului. Avantaje mari în acest sens aduce şi faptul că e situat în apropiere de  hotarul cu România și corespunzător cu Unuiunea Europeană fiind traversat de traseele Chișinău-Cernăuți și Soroca-punctul vamal Costești-Sânca.

În prezent, agricultura constituie baza economică a regiunii, circa 79% îi revine producţiei cerealiere, suprafaţă destul de impunătoare ocupă şi cultura de floarea soarelui, mai sunt cultivate legume, tutun, porumb, culturi oleaginoase. Regiunea este cunoscută şi prin creşterea sfeclei de zahăr. Continuă a fi mărită suprafaţa de livezi de meri și nuci urmând ca în următorii ani regiunea să devină şi una cu o pomicultură dezvoltată. Preferenţial sunt sădite livezi intensive şi superintensive cu randament major şi efect economic important. 

Solurile din regiune conţin resurse mari pentru o agricultură performantă. În ultimii ani se atestă o înviorare a ramurii zootehnie. Producţia anima­lieră a înregistrat o creştere de 7 la sută și are potențial de a progresa. Creșterea ovinelor și producerea laptelui brânzeturilor sunt în dezvoltare. Antreprenorii din GAL„Drumul gospodarilor” anual produl 51 000 000 ouă de găină. Toate aceste produse de înaltă calitate şi ecologic pure sunt destinate consumului pe piaţa internă, dar şi externă.

ASPECTE ECONOMICE

Pe teritoriul GAL se află şi un aeroportul internaţional care actualmente este scos din circuitul economic, dar are un mare potențialul de export şi import de mărfuri și pasageri pe calea aeriană.        

În microregiunea în care se încadreză GAL-ul sunt identificate un număr însemnat de resurse turistice naturale şi antropice. Principala atracție este Lacul de acumulare Costești-Stânca și obiectivele turistice aflate în apropiata vecinătate cum ar fi: Peștera de la Duruitoare Veche, Lanțul de recife coralice sau toltrele de pe malul râului Prut. Aceste atuuri ale zonei sunt completate de existența unor spații de vânzare de-a lungul drumurilor principale (M14, R7), amenajate/păstrate de autoritățile publice în vederea susțierii micilor producători pentru valorificarea producției agricole.  Micile piețe locale, amplasate la îndemână, au creat un spațiu pentru dezvoltzrea comerțului local și o caracteristică specifică a teritoriului GAL în rândul întregii zone de Nord a RM.

 Şi dacă unui călător îi şade bine cu drumul, Vă poftim la noi la GAL“Drumul Gospodarilor”. Fiţi sigur că în orice localitate veţi descoperi o mulţime de alte lucruri interesante, descrierea cărora ar cere mai mult spațiu.

informatii

Harta

DATE DE CONTACT

Email: drumulgospodarilor@gmail.com

Facebook: GAL.DrumulGospodarilor

Telefon: +373 797 12 122