Caută
Close this search box.

Răzeșii de pe ambele maluri ale Prutului s-au regăsit la Putna, pe teritoriul GAL Sucevița-Putna

razesii gal sucevita putna (36)

În perioada 07 – 09 septembrie 2021, GAL Sucevița-Putna a fost gazda evenimentului de amploare aferent activității 8 din proiectul transnațional ”Pe urmele răzeșilor din Moldova”, proiect finanțat prin sM 19.3B LEADER din cadrul PNDR. Pe parcursul celor 3 zile, evenimentul a reunit colegii celor 13 GAL-uri partenere din România și Republica Moldova, dar și reprezentanți ai GAL-urilor din Suceava și Neamț, reprezentanți ai Autorităților locale din regiune, ai CRFIR 1NE Iasi, OJFIR Suceava și Botoșani, CDRJ – AM PNDR și FNGAL România.

Prima zi a debutat cu vizitarea Casei Muzeu Bukowina, acolo unde se păstrează vie aminterea vremurilor de odinioară. D-nul Pascal Garnier ne-a primit cu căldură și ne-a împărtășit din istoria acestei case, dar și cea a localității Putna.Am continuat periplul nostru la Mănăstirea Sihăstria Putnei, mănăstire care are o istorie veche şi nouă, deopotrivă. Pe lângă liniștea pe acre am regăsit-o acolo am vizitat și cele două centre sociale – finanțate prin Programul LEADER, care sunt la acest moment în construcție. Și nu puteam încheia ziua fără a vizita și Chilia lui Daniil Sihastru, care a fost săpată cu dalta într-o stâncă de însuși Daniil, dorind să se roage în liniște.

Cea de-a doua zi a debutat cu vizita în comuna Cacica (Salina Cacica, Bazilica Adormirea Maicii Domnului – biserică romano-catolică, Complexul cultural-turistic „Casa Naționalităților”, Pensiunea Casa Domnească). În partea a doua a zilei ne-am bucurat împreună de Festivalul ”Pe urmele răzeșilor din Moldova”, moment pentru care am scos cu toții straiele de sărbătoare ale răzeșilor, am adunat meșteri populari, producători locali, interpreți de folclor și păstrători de tradiții, punând laolată istorie și cultură, datini și tradiții, moldoveni de pe ambele maluri ale Prutului, prieteni și iubitori de istorie și glie.

Și bineînțeles, că nu puteam încheia acest minunat eveniment fără a aduna răzeșii lui Ștefan cel Mare la mormântul Măriei sale, vizitând totodată și cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, Mănăstirea Putna. Prezența voievodului se simțea parcă printre zidurile mănăstirii amintind de victoriile sale dar și de toate poveștile țesute în jurul domnitorului. Acest „Ierusalim al neamului românesc” așa cum numea Eminescu mănăstirea, este o adevărată oază de verdeața, flori și frumusețe. Mănăstirea este o necropolă domnească, adăpostind mormântul lui Ştefan cel Mare, precum şi mormintele a două dintre soţiile voievodului şi a doi dintre fiii săi.

Am încheiat acest eveniment rostind împreună: GAL-uri, AFIR, FNGAL, AM, preasfinți părinți și primari, din toată inima, un Tatăl nostru. În acestă zi solemnă, ”răzeșii” au avut credința că Măria Sa Ștefan ne-a adunat pentru a ne încuraja să apărăm neamul, țara, credința și tradițiile. Au fost momente unice care ne vor rămâne întipărite în sufleteși ne învrednicesc să ne fim ”urmașii urmașilor” lui Ștefan cel Mare!

Trimite articolul

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lasă un comentariu