ASOCIAȚIA LEADER COLINELE MOLDOVEI
Asociaţia Leader Colinele Moldovei are ca scop principal sprijinirea dezvoltării rurale durabile a comunităţilor din arealul deservit (Comunele Albeşti, Calarasi, Copalau, Durnesti, Dobarcenî, Frumuşica, Hlipiceni, Lunca, Rauseni, Suliţa, Todireni, Trusesti si oraşul Flamanzi din judeţul Botoşani, precum si Comuna Deleni din judeţul lasi), promovarea cooperării pentru rezolvarea unor probleme comune, prin conceperea şi implementarea proiectelor şi accesarea fondurilor europene, naţionale si/sau alte tipuri de granturi, punând astfel bazele identificării nevoilor locale, ale întăririi capacităţii de dezvoltare şi implementării Strategiei de Dezvoltare Locala, in principal, dar nu numai, pentru orizontul de timp 2014-2020-2023, în vederea conservării patrimoniului rural şi cultural, a dezvoltării mediului economic şi a îmbunătăţirii abilităţilor organizatorice ale comunităţilor locale.
OBIECTIVELE ASOCIAȚIEI SUNT:
- Elaborarea şi implementarea proiectelor oferite de Programul LEADER 2014-2020, masura 19 in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului si alte documente specifice;
- Elaborarea şi implementarea Strategiei de Dezvoltare Locala (SDL), având ca punct de plecare nevoile identificate la nivel local şi potenţialul endogen, asa cum se regăsesc acestea in dosarul care a obtinut finanţare prin PNDR 2014-2020, conform Raportului de Selecţie publicat pe site-ul www.madr.ro , cu eventuale modificări si completări, conform procedurilor specifice, elaborate de Direcţia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (DGDR-AMPNDR) si de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR);
- Alegerea proiectelor care vor fi finanţate în cadrul SDL, stabilirea criteriilor de selecţie a proiectelor în acord cu priorităţile specifice stabilite prin Strategia de Dezvoltare Locală respectiva;
- Pregătirea şi acordarea de asistenţă de specialitate persoanelor juridice şi fizice locale, care vor să, participe la proiecte în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR);
- Încurajarea inovării şi modernizarea formelor tradiţionale de know-how sau descoperirea de noi soluţii la problemele rurale existente si identificate ca atare;
- Realizarea de acţiuni de promovare a parteneriatelor publice-private;
- Sprijinirea valorificării echilibrate a resurselor locale;
- Diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative in cadrul comunităţilor locale deservite;
- În contextul elaborării strategiilor de dezvoltare locală pe baza nevoilor locale şi a punctelor forte, sprijinirea combinării principalelor obiective – competitivitate, mediu şi calitatea vieţii/diversificare, pentru protejarea şi îmbunătăţirea patrimoniului local natural şi cultural, creşterea conştientizării asupra mediului, stimularea investiţiilor şi promovarea serviciilor de specialitate, turism şi resurse regenerabile pentru energie.
- Activitati de consultanta pentru beneficiari privaţi si/sau publici, in vederea accesarii de programe prin PNDR, in sesiunile deschise la nivel naţional, dar si in cadrul altor programe de finanţare (europene, naţionale si/sau alte tipuri de granturi specifice), conf. art 48 din OG 26/2000, cu modificările si completările ulterioare.
- Cu aprobarea prealabila a Consiliului Director, Asociaţia se poate implica, in nume propriu si/sau prin parteneriate constituite in acest sens, in scrierea si implementarea altor tipuri de proiecte cu finanţare naţionala, europeana si/sau din alte tipuri de granturi, proiecte care au legătură cu obiectivele de mai sus si care sunt, la un moment dat, considerate a fi oportune in ducerea la îndeplinire a specificului activitatii derulate si la sprijinirea dezvoltării durabile a comunităţilor deservite. In sprijinirea realizarii unor astfel de initiative, Adunarea Generala poate aproba participarea Asociaţiei la co-finantarea respectivelor proiecte, din surse proprii, constituite cu respectarea prevederilor actelor statutate ale Asociaţiei si a reglementarilor legale in materie.
TERITORIU
Teritoriul GAL “Asociația Leader Colinele Moldovei” are în componență 14 localități, 13 aparținând județului Botoșani, respectiv: Flămânzi, Albești, Călărași, Copălău, Frumușica, Hlipiceni, Lunca, Răuseni, Sulița, Todireni, Dobârceni, Durnești, Trușești și o localitate din Județul Iași: Deleni. Aria teritorială are o suprafață de 1.102,64 km2 și o populație de 68.429 locuitori, densitatea înregistrând valoarea de 62,06 loc./km2. Este situat în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est și ocupă 19.02% din suprafaţa Județului Botoșani și 2,82% din suprafaţa Județului Iași, învecinându-se cu următoarele localităţi:
- la Nord: Blândeşti, Gorbăneşti, Dîngeni, Hăneşti și Mihălăşeni din Județul Botoșani.
- la Est: Ştefăneşti, Româneşti și Santa Mare din Județul Botoșani.
- la Sud: Andrieşeni (jud Iași), Plugari (jud Iași), Şipote (jud Iași), Prăjeni (jud Botoșani), oraşul Hîrlău (jud Iași), Sireţel (jud Iași).
- la Vest: Coşula, Băluşeni, Cristeşti și Tudora din Județul Botoșani.
Din 1.102,64 km2, 9,86% din suprafaţa microregiunii este ocupată de localităţi urbane (oraşul Flămânzi) şi 90,14 % de localităţi rurale. Localitatea cu cea mai mare suprafaţă este Deleni (154,53 km2), iar localitatea cu cea mai mică suprafaţă este Răuseni (50,99 km2).
Relieful este caracteristic regiunilor de deal şi câmpie cu altitudine intre 100 m și 600 m. Clima este temperat-continentală, media anuală a temperaturii aerului este de 8-9°C. Media anuală a precipitaţiilor depinde de locaţie, situându-se între 450 și 600 mm. Vântul dominant este cel din nord-vest vara și primăvara și cel dinspre sud-est iarna și toamna.
Hidrografia teritoriului este constituită din: ape de suprafață (râurile Siret, Prut, Jijia și Sitna); ape subterane freatice și acvifere (pe cursul acestora au fost amenajate o serie de acumulări cu rol de irigaţii și piscicol, cel mai important este iazul Dracşani – Suliţa de pe râul Sitna); iazuri, precum: Dracşani (734.41 ha), Coşuleni; lacurile (create prin bararea văilor).
Solurile sunt pretabile pentru pajişti, plantaţii vitipomicole, forestiere și fâneţe. Pătura de sol din teritoriul conţine: Cernoziomuri (în special pe dealurile mai joase şi în zona de câmpie); Cernoziomuri cambice (în special pe dealurile mai înalte); Soluri cenușii (în special în partea de vest a microregiunii); Soluri brune luvice și soluri brune (argiloluviale); Soluri aluviale şi protosoluri aluviale (în lunca Jijiei).
Vegetaţia naturală din microregiunea GAL, caracteristică zonei de silvostepă, este alcătuită predominant din plante ierboase în păşuni naturale şi din specii de plante suculente și bulbifere, arbuşti ca: porumbarul, măceşul, păducelul, păiuş, etc. Pădurile sunt alcătuite din stejar, gorun, carpen, frasin, arţar, jugastru, ulm, salcie, plop, tei și fag.
ASPECTE ECONOMICE
Agricultura locală
Cea mai importantă resursă naturală de pe teritoriul microregiunii este fondul funciar destinat în proporţie de 72,25% utilizării agricole. Potrivit INS , 50,18% din terenul acoperit de GAL reprezintă teren arabil. Fondul silvic ocupă o suprafaţă de 214,02 ha, reprezentând 19,41% din teritoriul microregiunii. Pădurile și suprafețele ocupate cu alte vegetații forestiere reprezintă una dintre cele mai importante resurse ale teritoriului, deoarece acestea ocupă cea mai mare parte din totalul suprafeței neagricole (69.93%).
Condițiile de climă, relief și sol din teritoriu sunt propice pentru activitățile agricole, îndeosebi pentru creșterea animalelor și cultivarea plantelor. Astfel, principalele culturi sunt: porumb, grâu și floarea soarelui, alte cereale: orzul, orzoaia, ovăzul și secara, precum și legumele.
Creșterea animalelor reprezintă una dintre ocupațiile de bază ale locuitorilor de pe teritoriul GAL. Sectorul zootehnic se evidențiază prin creșterea ovinelor (72.605 capete), bovinelor (19.904 capete), suinelor (11.725 capete) și caprinelor (7.844 capete), respectiv a albinelor.
Calitatea şi diversitatea producţiei agricole din teritoriul GAL reprezintă unul dintre punctele forte ale dezvoltării acestuia, constituind un avantaj concurenţial pentru producători și contribuind în mod semnificativ la patrimoniul cultural și gastronomic al microregiunii. Folosirea unor sisteme de calitate de către producători, prin care aceştia să fie recompensaţi pentru eforturile lor de a produce o gamă diversificată de produse de calitate, este benefică pentru economia microregiunii.
Economia locală
În microregiunea GAL erau înregistrate, în anul 2014 , 151 întreprinderi active din punct de vedere juridic (firme care și-au depus bilanţul contabil). Din acestea, doar 115 întreprinderi au fost active din punct de vedere economic – avand CA. Astfel, rata de activitate a întreprinderilor din microregiune este de 76.16%. Din cele 151 intreprinderi active, 10 sunt ONG (6.62%), 37 activează în agricultură (24,5%), 11 în producție (7.28%), 42 în servicii (27,81%) și 51 în comerț (33,77%).
Astfel se poate observa o nevoie acută de investiții în domeniul agricol precum și în domeniile de productie și servicii.
Totodată se remarcă lipsa formelor asociative, mai ales asocierea producătorilor agricoli din cauza interesului scăzut și nivelului de conștientizare al producătorilor, problemelor economice și financiare precum și a aspectelor privind pregătirea membrilor de producători. Sprijinirea formelor asociative are drept scop stimularea constituirii și promovării lor, de realizare a lanţurilor scurte şi protejare a produselor agricole și alimentare tradiţionale şi locale.
Patrimoniu
Patrimoniul de mediu
În teritoriu întâlnim arii protejate: Rezervaţia Buduhala Copălău – 46,6 km2 (Copălău), Rezervaţia Țiganca – 86 km2 (Flămânzi), Rezervaţia Frumușica – 12,2 km2 (Frumușica), Rezervaţia Schitul Bals – 57,2 km2 (Frumușica) şi Zona M-rea Cozancea – 71,3 km2 Lunca).
Pe teritoriu GAL se găsesc următoarele Situri de Importanţă Comunitară Natura 2000: ROSCI0076 Dealu Mare Hârlău (pe teritoriul orașului Flămânzi, comunei Frumușica, comunei Deleni și comunei Copălău), ROSCI0141 Pădurea Ciornohal (pe teritoriul comunei Călărași), ROSPA0109 Acumulările Belcești (pe teritoriul comunei Deleni) și ROSPA0116 Dorohoi – Șaua Bucecei (pe teritoriul comunei Deleni).
Patrimoniu arhitectural, cultural, meșteșugăresc și turistic
În cadrul Listei Monumentelor Istorice 2010 microregiunea GAL are incluse 68 obiective culturale astfel: orașul Flămânzi (13), Deleni (12), Frumușica (8), Sulița (8) și Călăraşi (6), Hlipiceni (6), Trușești (6), Albești (5), Copălău (2), Durnești (1) și Răuseni (1). Din cele 68 monumente istorice din microregiune, 27 sunt de tip Aşezare (39.7%), 10 sunt situri arheologice (14,7%), 6 sunt necropole (8.8%), iar 25 sunt diferite monumente (biserici, clădiri, mănăstiri, etc.) (36.8%)
Pe teritoriul microregiunii, populaţia practică – deși frecvenţa acestor meşteşuguri este tot mai redusă, următoarele meşteşuguri tradiţionale: → Olărit (în speţă, în comuna Deleni); → Împletituri din papură și răchită (coşuri, rogojini, panere, damigene, etc.); → Prelucrarea lânii: ţesături (covoare, păretare, lăicere, etc.); → Prelucrarea lemnului.
Datinile și obiceiurile: in zona Copălău sunt faimoase ”benzile” de capre, ”ursul” și ”banda lui Iancu Jianu”; festivaluri: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă din Deleni, Festivalul Usturoiului din Copălău, Festivalul folcloric Hora de la Flămânzi, Festivalul Crapului din Sulița; zilele comunelor/oraşelor membre în microregiune.
Aceste evenimente/meșteșuguri au ca scop îmbunătățirea calității vieții la nivel local, păstrarea identității locale, asigurarea accesului pentru vizitatori la patrimoniul local, prelungirea sezonului estival turistic etc, drept pentru care sunt considerate prioritare investițiile în aceste domenii.
În ceea ce privește infrastructura de turism, pe teritoriul GAL există 2 structuri de primire turistică: o pensiune la Deleni și una la Copălău.
informatii
Harta
DATE DE CONTACT
Email: colinelemoldovei@gmail.com
Website: www.colinele-moldovei.ro
Telefon: 0759 017 602