Caută
Close this search box.

GAL ȚINUTUL RĂZEȘILOR

Teritoriul ASOCIATIEI TINUTUL RAZESILOR este un teritoriu omogen si coerent, cu o populatie de 79.391 locuitori si o suprafata de 925,12 Kmp, fiind format din 20 unitati administrativ-teritoriale, respectiv 18 comune si 1 oras din judetul Neamt precum si o comuna din judetul Iasi. Cele 20 unitati administrativ teritoriale sunt: Orasul Targu Neamt si comunele Birgauani, Bodesti, Dobreni, Dragomiresti, Dulcesti, Dumbrava Rosie, Faurei, Girov, Grumazesti, Negresti, Petricani, Razboieni, Ruginoasa, Stefan cel Mare, Tibucani, Trifesti, Tupilati si Valeni din judetul Neamt, la care se adauga comuna Ciohorani din judetul Iasi. 

Relieful teritoriului GAL este reprezentat de o zona subcarpatica, o zona de podis si o zona de campii colinare, de-a lungul vailor raurilor Moldova si Siret. Zona subcarpatica cuprinde depresiunile Topolita, Neamt si Cracau-Bistrita. Cele mai importante culmi sunt: “Holmul  cel Mare”(520 m) si “Stanca Serbestilor”(512 m).

Depresiunea Topolita formeaza un culoar cu altitudini de 380 – 460 m si o alternanta de terase si dealuri. Zona de podis apartine Podisului Central Moldovenesc iar culoarele de vale ale Moldovei si Siretului au aspectul unor campii colinare, terasate, cu o o altitudine de 180-200 m.

Arii protejate

In teritoriul ASOCIATIEI TINUTUL RAZESILOR sunt zone cu potential natural (arii naturale protejate NATURA 2000 iar un UAT respectiv comuna Negresti – judetul Neamt se afla intr-o zona cu valoare naturala ridicata (HNV).

Un numar de 7 UAT-uri sunt situate in 6 arii protejate NATURA 2000: 4 sit-uri de importanta comunitara (SCI) si 2 arii de protectie speciala acvafaunistica (SPA). Pe teritoriul GAL se afla doua zone protejate de interes national (Rezervatia forestiera Dobreni si Stanca Serbesti -512 m), precum si zone protejate sau monumente ale naturii de interes local (Parcul dendrologic Grumazesti, Parcul dendrologic Climesti – comuna Faurei, Parcul dendrologic Valeni, Parcul peisagistic Dulcesti, Stejarul secular de la Bornis – comuna Dragomiresti, de peste 500 de ani, Parul lui Sticlea din comuna Ciohorani – judetul Iasi, de peste 600 de ani etc).

Prezenta in teritoriu a zonelor cu valolare naturala ridicata (HNV), a ariilor protejate, a parcurilor dendrologice si peisagistice precum si a monumentelor naturii, constituie elemente de patrimoniu natural local, generand nevoia protectiei, conservarii si valorificarii potentialului natural pentru dezvoltarea teritoriului, acestea avand un potential turistic important.

Patrimoniu cultural

A fost identificata nevoia protectiei, conservarii si valorificarii patrimoniului cultural si a traditiilor locale. Sprijinirea culturii traditionale, incurajarea tinerei generatii pentru implicarea in preluarea si conservarea traditiilor va contribui la pastrarea patrimoniului cultural material si imaterial si a identitatii culturale a teritoriului ASOCIATIEI TINUTUL RAZESILOR.

In multe UAT-uri din teritoriul ASOCIATIEI TINUTUL RAZESILOR exista elemente de patrimoniu arhitectural si cultural precum: biserici, turnuri clopotnita, hanuri, conace, muzee, case memoriale, case traditionale satesti precum si sit-uri arheologice din diferite epoci istorice.

Conservarea mestesugurilor, traditiilor si obiceiurilor din localitatile teritoriului este o nevoie permanenta, care impune masuri de sprijin financiar pentru pastrarea identitatii locale a teritoriului. Artistii populari locali sunt promotorii conservarii traditiilor si mestesugurilor locale. Din pacate mestesugurile locale au o viabilitate redusa, necesitand sprijin nerambursabil pentru infrastructura si dotare

informatii

Harta

DATE DE CONTACT

Email: tinutulrazesilor@gmail.com

Website: www.tinutulrazesilor.ro

Telefon: 0759 012 132