Caută
Close this search box.

GAL Valea Prutului

GAL Valea Prutului este un parteneriat public-privat format din 11 autorități publice locale, 4 ONG-uri, 2 unități de cult, 4 societăți agricole, 16 SRL-uri, 6 I.I, 1 grup de producători,1 organizație a udătorilor de apă și irigații, 1PFA, 1 I.I. Teritoriul Grupului de acţiune locală Valea Prutului se întinde pe raza judeţelor Iaşi şi Botoşani, cuprinzând comunele din NE judeţului Iaşi şi SE judeţului Botoşani.

Teritoriul înglobează un număr de 11 UAT, din care, 8 UAT în judeţul Iaşi: Andrieşeni, Bivolari, Popricani, Probota, Roşcani,Ţigănaşi, Trifeşti şi Victoria şi 3 UAT în judeţul Botoşani: Romaneşti, Santa Mare şi oraşul Ştefăneşti conform Anexa 2 la SDL, având în componenţă un număr de 58 localităţi.

Aflat la graniţa cu Republica Moldova, teritoriul GAL Valea Prutului este dispus paralel cu râul Prut, parcurgând jumatatea nord-estica a judeţului Iaşi, ocupând partea de SE a judeţului Botoşani.

În august 2011, GAL Valea Prutului a primit prima autorizatie de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii rurale sa implementeze strategia de dezvoltare locala, evaluată la 2.806.000 euro, iar în septembrie 2016 a primit cea de a doua autorizare pentru implementarea strategiei de dezvoltare aferentă perioadei 2014 -2020. Astfel pe parcursul celor 2 programari (2012-2015 si 2016 – prezent), asociația noastră a lansat apeluri de selecție pentru proiecte, a animat teritoriul în vederea identificării de beneficiari, i-a consiliat/îndurmat pentru a depune cereri de finanțare la GAL, a evaluat cererile de finanțare, le-a selectat, a elaborat proceduri interne de lucru (înregistrare proiecte, evaluare și selecție proiecte/cereri de finanțare, monitorizare beneficiari, monitorizare indicatori asumați de beneficiari, evitare conflict de interese, respectare principii orizontale, verificare plăți beneficiari, etc). In fiecare din cele 11 U.A.T – uri din componența GAL, sunt organizate sesiuni periodice de animare și informare, prin care sunt prezentate sursele de finanțare disponibile în cadrul GAL, pașii de urmat pentru accesare, documente necesare, modalitate de depunere, etc. Pentru asigurarea transparenței sunt organizate periodic conferinte de presa prin care promovam apelurile de selectie lansate si rezultatele obtinute.

Perioada 2011 – 2015, proiect/contract finanțare C4212011012465711/30.11.2011 privind implementare SDL 2011 – 2015 , valoare totala SDL 2.806.000 euro, din care 20% cheltuieli de funcționare, s-a finalizat cu 48 de proiecte selctate, contractate, implementate in mediul rural din cele 11 comune sus menționate.

Perioada 2016 – 2018, proiect/contract finanțare C19400186011612411540/06.12.2016 privind implementare SDL 2016 – 2020 , valoare totala SDL 2.256.443 euro, din care 20% cheltuieli de funcționare, este în curs de derulare. In aceasta perioada au fost finantate peste 25 de proiecte.   Proiectele sunt împărțite pe 7 domenii diferite/măsuri de finanțare, au fost organizate apeluri de selecție pe fiecare măsură, evaluate proiectele, selectate, iar acum în curs de monitorizare.

Istorie

Istoria satelor si comunelor din GAL Valea Prutului este bogata. Teritoriul actual al GAL Valea Prutului este asezat cvazi in totalitate pe vechiul ocol Turia. In cadrul Proiectului de cooperare au fost identificate cel putin 4 sate/comuntiati razasesti.

Plasa Turia este pomenita inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare prin hrisovul din 8 ianuarie 1473 prin care intareste manastirii Moldovita, jumatate din satul Ostopceni (Perieni) partea de sus, la ocolul Turia tinutul Iasi. Ocolul Turia denumit mai tarziu plasa Turia, avea in anul 1772, 30 de sate situate pe ambele maluri ale Prutului si Jijiei. In anul 1930, plasa Turia ocupa o suprafata de 39.377 ha, o populatie de 47.636 suflete, 3 targuri ( Bivolari, Tiganasi, Damachi) si 16 comune: Bivolari, Andrieseni, Roscani, Hermeziu ( Trifesti) , Vladeni, Probota, Tiganasi, Sipote, Popricani, Carpiti, Movileni, Romanesti, Gropnita, Focuri, Plugari si Spineni.

Romanesti, judetul Botosani:

Sat constituit în 1956 prin unificarea sătucelor Ostopceni Balş, Ostopceni Răzeşi, Ostopceni (Romăneşti) şi Băscăceni sub numele actual Romăneşti, reşedinţă a comunei cu acelaşi nume, situată la 44 – 45 km de reşedinţa judeţului, la hotarul de est al judeţului şi al ţării, pe dreapta Pârâului Başeu. Cea dintâi menţiune documentară a moşiei Ostopceni datează din 28 (29) octombrie 1522, după un suret tălmăcit la 25 august 1778 de pe ispisocul sârbesc (slav) de la Ştefan voievod, în care răzeşi din Ostopceni apar ca martori la o pricină de hotar cu Rânghileştii[. Satul Ostopceni a fost întâi în stăpânire boierească, apoi a devenit sat domnesc, ascultător de ocolul târgului Ştefăneşti iar Bogdan diac primeşte ispisoc pe ocină (moştenire) şi cumpărătură de la Ioan voievod. În 1598-99 satul Ostopceni avea mai mulţi stăpâni, deci devenise sat răzeşesc, caracter evidenţiat de documentele ulterioare: „… răzeşii din Ostopceni au arătat scrisori întemeiate pe satul lor Ostopceni, … din 1600, iulie, din 1647, august, 28…”.

Între răzeşii stăpâni în moşia Ostopceni este menţionat la 3 octombrie 1765 Neculai Roman, cel de la al cărui nume se va da numele noului sat, întemeiat probabil cu locuitori din vechiul sat, din apropierea ţărmului drept al Prutului, în partea de nord a actualului sat Romăneşti, în vecinătatea de sud-est a satului Bobuleşti, menţionat în 1772-1774.

Caracterul răzeşesc al aşezărilor s-a menţinut până la reforma agrară din 1864 după care, prin 1909-1910, o mare parte din moşii­le Bobuleşti, Ostopceni şi Dămideni erau în stăpânirea lui Alecu (Alex.) Bădărău.

Satul Buruienesti (comuna Bivolari) – sat razasesc, cu nume vechi : Seliste, Silistioara, Silinesti,Rediul Blanarului, Patrascu Huru  un ultim urmas a carui inaintasi au venit in Moldova din Maramures cu Dragos si Bogdan descalecatorul, cunoscatori ai scrierii latine ce slujeau pe acestea ca secretari de cancelarie, sau mentinut in sfatul domnesc la Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Petru Rares in 1552 (Danciu Huru) de la care o fi mostenit satul si mosia Silistioara din care Patrascu face doua vanzari : Una la 2 martie 1590 pe 300 zloti pentru a treia parte din Silistioara lui Cujba Dumitru si Samson. A doua vanzare la 1 martie 1604 din Silistioara lui Prodan pe suma de 100 galbeni. Satul Silistioara se afla sus pe deal, in zona Rediu Blanarului sau dupa Rediu adica dupa padure. Actualmente se afla jos pe malul paraului Saha, la distanta de circa 3,5 Km de vechea locatie.

In jurul anului 1800 au inceput primii sateni sa coboare pe noul loc, de la care si-a luat si satul numele. Harta din 1867 arata ca mosia Silistioara avea 476 ha care a fost in totalitate a razesilor din care, la acea data mai aveau doar 190 de ha. In schimb preotul Dioghenide zis Popa Grcul, dispunea de 286 ha. Teren acaparat de la razesi aflati in dificultati financiare. Cei care vindeau terenul, pierdeau dreptul de razes in devalasie si devenind clacasi se mutau langa satul Tabara formand satul de clacasi numit Silinesti. Cei care au rezistat si unii au fost chiar instariti, au capatat si unele ranguri boieresti, cum a fost Stefan Buruiana- polcovnic si Gheorghe Stoica- capitan.
Satul Buruienesti a fost dintotdeauna un sat mic, cu toate ca este foarte vechi.Razesii aveau un spirit conservator, in sensul ca se casatoreau numai cu mazilii si nu admiteau clacasii in mariajul lor, spre deosebire de satele de clacasi care primeau pe orice fugar sau venetic.

informatii

Harta

DATE DE CONTACT

Email: office@galvaleaprutului.ro

Website: www.valeaprutului.ro